Ajánlatkérés öntözőrendszer tervezésre és telepítésre: ligetkerteszet@gmail.com

Mit nyújt Önnek egy automata öntözőrendszer?

Nyáron a napi munkából hazatérve egy egészségesen zöld, üde kert látványa fogadja és nem kell éjfélig locsolni a kertet, hogy ilyen szép legyen! Olyan könnyen és pontosan programozható, a kert használatát nem zavaró berendezése van, amely nemcsak a kert esztétikai és használati értékét növeli, hanem az egész ingatlan piaci értékét is.

Nem kell aggódnia a nyaralás alatt sem, hogy kiszárad a kertje, mert a rendszer ezalatt is folyamatosan öntöz! Nem lesznek kellemetlen percei, amikor a horribilis vízszámlát tanulmányozva rájön, hogy az éjszakánként ottfelejtett „bólogatós” öntözőfej ilyen sokat tud fogyasztani. A legtöbb kerttulajdonos véleménye szerint az elültetett növények lényegesen látványosabban gyorsabban fejlődnek az öntözőrendszer kiépítése után mint előtte. A jól megépített öntözőrendszer alapja a megfelelő kerttervvel és a hozzá kapcsolódó öntözőrendszer tervvel kezdődik.

Öntözőrendszer tervezés alapjai

Egy öntözőrendszer célja, hogy a növények, a gyep megkapják a szükséges csapadékmennyiséget, kiegészítve a természetes forrásokat. Egy megfelelően megtervezett és szakszerűen telepített öntözőrendszerrel, betanított felhasználókkal akár 50%-os vízmegtakarítás is elérhető.

Az öntözőrendszer telepítésének a célja a természetes csapadék pótlása a növényzet igényeinek megfelelő mennyiségű értékre a leggazdaságosabb formában. Mit jelent a megfelelő mennyiségű és mitől lesz gazdaságos a kijuttatás?

A sokéves tapasztalatokat felhasználva megállapíthatjuk, hogy a megfelelő gyepgondozáshoz 120 - 150mm csapadék szükséges havonta a nyári hónapokban, azaz napi 4 – 5 mm. A felhasznált szórófejek műszaki adatai határozzák azt meg, hogy adott elrendezés mellett 1 óra alatt mennyi vizet képes kijuttatni az öntözőrendszer.

Gazdaságos kijuttatás

Az öntözőrendszer szórófejei egymást kiegészítve képesek az egyenletes vízkijuttatásra.A rendszer szórófejeinek elhelyezése fogja meghatározni a kijuttatott víz egyenletességét. Ha a szükségesnél ritkábban vannak a szórófejek, vagy kevésbé gondosan vannak elosztva akkor a terület minden pontjának megfelelő minőségű öntözéséhez egyes részeket túl kell öntözni. Ha egyszerre öntözzük az árnyékos és napos részeket az árnyékos túl lesz öntözve. A bokros területek kevesebb vizet igényelnek, mint a gyep. A gazdaságos elosztás célja, hogy az adott terepviszonyok és növényzet figyelembevételével mindenhova a megfelelő mennyiségű vizet juttassa ki az öntözőrendszer.

A gazdaságos kijuttatás titka a szórófejek megfelelő elrendezésében, az öntözési igények szerinti zónákra bontásban és az ehhez illeszkedő öntözési idők programozásában van.